Брожения в парламента около Комисията по досиетата

Брожения в парламента около Комисията по досиетата

Брожения в парламента около Комисията по досиетата

Спорове около това, дали да бъде закрита Комисията по досиетата, скараха депутатите днес. 

БСП предложи комисията да бъде закрита, което бе категорично отхвърлено от ГЕРБ и ДПС. От политическа партия ГЕРБ дори номинираха депутата Антон Тодоров за нейн председател.

От левицата предложиха вместо Комисията по досиетата да бъде създаден Институт за национална памет, който да пази всички архивни единици от Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Вместо проверка на определени хора да има предварителна проверка на кандидатите за различни изборни или други позиции, искат още от Левицата

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отхвърли предложението като несериозно и подчерта, че подобни структури има и в други страни от ЕС и по-конкретно от Източна Европа. А по повод издигането на кандидатурата на Антон Тодоров от ГЕРБ за председател на Комисията по досиетата Цветанов подчерта, че Тодоров е "добър аналитик и е писал вече няколко книги за български политици".

"Номиниран съм, да, детска мечта ми е това, както би казал Румен Петков", коментира самият Тодоров пред БНТ и допълни "Като си знам какъв кофти човек съм, всичко това ще го събера и след 5 години, като свърши този мандат, ще имаме след това Институт за национална памет."

По този повод заместник председателят на БСП Кирил Добрев коментира в своя fаcebook профил: "Антон Тодоров мечтае да оглави Комисията по досиетата и не се хаби напразно... Но, колеги от ГЕРБ, бъдете сериозни – човек с подобно поведение е опасен за националната ни сигурност и тук въобще не коментирам психическото му здраве и творческите му успехи".

Мандатът на Комисията по досиетата изтече през месец май. По закон обаче тя може да продължи да работи, докато бъде избран нов състав, което трябва да се случи до 4 октомври.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ