БСП и ДПС се разбраха за вота, но без тема

БСП и ДПС се разбраха за вота, но без тема

Вот на недоверие ще бъде внесен срещу третото правителство на Борисов след като бъде гласуван на второ четене бюджета за догодина. За това се договирха БСП и ДПС. Двете опозиционни партии уточниха времето, но така и все още не са избистрили по каква тема да е искания вот.

Принципно обявената  първоначално позиция на БСП бе темата да бъде корупцията. Групите на БСП и ДПС обаче обсъждат четири теми за вота на недоверие към Борисов и коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти: несправяне в борбата срещу корупцията, провал на политиката в сферата на националната сигурност и отбрана (предложения на левицата) и демографската криза и здравеопазването - на ДПС.

Допълнително ще бъдат уточнени мотивите за вот на недоверие и конкретната тема – ще търсим широка подкрепа за него. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. 

По време на срещата и двете контактни групи изразили съгласие, че вот на недоверие заслужава всяка една сфера от дейността на това правителство, допълни той. Ще се търси широка подкрепа, защото целта е "свалянето на правителството на Борисов от власт“, каза още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.

За да мине вота са нужни гласовете на 121 от 240 депутати. Сметките към момента сочат, че БСП, ДПС и евентуално "Воля" биха събрали 116 гласа (80 - БСП, 25 - ДПС и "Воля"-11).

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ