БСП напуска парламента

БСП напуска парламента

БСП напуска парламента

БСП задейства план за начало на институционална криза като обяви, че трайно се оттегля от пленарни заседания.  Социалистите втвърдиха играта в знак на протест срещу решението от вчера на председателя на Народното събрание Димитър Главчев да отстрани наказателно лидера на БСП Корнелия Нинова и депутатът Антон Кутев от парламентарното заседание.

Повод за скандалите в парламента вчера бе настояване на Нинова от парламентарната трибуна Борисов да се яви в пленарна зала и да обясни какво има предвид с думите си, че в парламента има наркотрафиканти, както и последвала от нейна страна остра декларация, в която обвини премиера, че "тотално разрушава институциите и принципите на правовата държава", като "произнася присъди предварително".  

В отговор Левицата събра подписка с искане за оставка на Главчев. Междувременно ПГ на ГЕРБ се събра спешно и излезе с решение в знак на помирение, наказанията на Кутев и Нинова да бъдат намалени. Това обаче още повече амбицира социалистите и на специален брифинг днес Нинова постави ултиматум: "Напускаме парламента до оставката на Димитър Главчев. Ще участваме само в три заседания в зала, а те са – гласуването на оставката, обсъждането и приемането на бюджета на държавата и вот на недоверие. Ще си платим глобите за тези отсъствия от работа, ще участваме в заседанията на комисии. През останалото време, всички народни представители от „БСП за България“ отиват в районите си, където започваме срещи и разговори."

Още вчера цялата парламентарна група на левицата напусна демонстративно пленарна зала след изгонването на Нинова, а днес изобщо не влезе. По същия начин процедира и парламентарната група на ДПС. По тази причина Народното събрание започна работа едва след три опита за събиране на кворум.

БСП ще поиска днес среща с всички европейски посланици, пред които ще представи приоритетите си за бъдещето на ЕС, заяви още Нинова. 
„Ще ги информираме също така, че грубо се нарушават принципите на правовата държава, погазва се парламентаризмът, налага се цензура върху различни мнения, не се зачитат и европейски демократични ценности за плурализъм и свобода на мненията“, допълни тя. Стоим твърдо зад Димитър Главчев - ще продължим да работим и не ни притеснява отсъствието на БСП, обяви  депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева в отговор на ултиматума, поставен от социалистите.

По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също коментира, че на никого не му е позволено да обижда парламентарна група или министър-председателя и затова Главчев е отстранил Корнелия Нинова и Антон Кутев. Самият Главчев днес намали наказанието на Кутев - остраняване от две заседания, на едно. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ