БСП пита какво става в кабинета "Борисов 3"

БСП пита какво става в кабинета Борисов 3

БСП пита какво става в кабинета "Борисов 3"

С намеци за натиск върху министри, БСП излезе с декларация от парламентарната трибуна днес, в която настоява за отговори на въпроса "Какво става в кабинета "Борисов 3?".

  "Преди четири месеца ГЕРБ и "Обединени патриоти" съставихте правителство, което щеше да работи в името на прозрачност, стабилност на България, борба с корупцията, увеличаване на доходите. Тогава ние от "БСП за България" заявихме, че това е безпринципен съюз за власт, постове и пари, а не за правене на политики. Само четири месеца по-късно тези наши думи се потвърдиха отвътре, от правителството", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" и лидер на социалистите Корнелия Нинова. Тя  се аргументира с думи на вицепремиера Валери Симеонов, че напоследък нямат диалог с Борисов и на ръководни длъжности се поставят хора по чисто партийни съображения.

"От кого са поставени на натиск министрите и кой прави тези назначения?" - попита Нинова и заключи - "Очевидно, другият коалиционен партньор!"

Според нея, преди да се стигне до "тези тежки откровения в правителството", партньорите в управлението са имали противоречия на тема "Корупция", за отпадане на клас прослужено време, както и за евентуално увеличение на заплатите на полицаите. След което отново цитира изявление на вицепремиера Симеонов, че "грубо се нарушава пропорцията за участие в управлението". "Уважаеми управляващи, кога и къде подписахте това политическо споразумение", попита тя. "Ето ви най-яркия пример за паралелна държава на най-високото равнище - правителството, едно споразумение за политики за пред хората и друго - тайно, за пропорции във властта по признание на вицепремиер във властта", коментира Нинова.

"Какво става, дами и г-да управляващи в правителството "Бойко Борисов 3", дължите отговори?, заяви Нинова от името на цялата парламентарна група на социалистите.  Партийната декларация идва ден след неофициална среща в Министерски съвет, свикана от Борисов с коалиционните партньори. Темите на разговорите при закрити врати така и не бяха официално оповестени. "За мен търкания в коалицията няма", коментира тогава премиерът Борисов.  Срещата се провела, защото "Аз и вицепремиерът Валери Симеонов бяхме на работа цяло лято, а другите бяха в почивка и имаше малко напрежение в това отношение. Събираме се, говорим по всички теми", поясни той.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също присъства на срещата при Борисов отговори на Нинова и обясни, че вчера е имало Политически съвет на коалицията, на който "са се отчели слабостите, допуснати през последните няколко седмици." И призова да не се влиза в нападки кой какво е казал, защото "навлизаме в един успешен управленски мандат."

Доказателствата за това според него са: намаляване на контрабандата до 7 процента, икономически растеж за първото полугодие на годината от 3,6 процента, който в края на годината се очаква да бъде 3,9 - 4 процента, увеличаването на минималната пенсия от 1 октомври на 200 лева".

По-смисленият дебат трябва да се води по проектобюджета за 2018 г., който предстои да бъде внесен в парламента, смята Цветанов и изрази убеденост, че ще се намерят повече средства за отбрана и сигурност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ