БСП поиска оставките на Десислава Танева, Томислав Дончев и Дамян Илиев заради африканската чума

БСП поиска оставките на Десислава Танева, Томислав Дончев и Дамян Илиев заради африканската чума

БСП поиска оставките на Десислава Танева, Томислав Дончев и Дамян Илиев заради африканската чума

БСП иска оставките на министрите Десислава Танева и Томислав Дончев и на директора на Българска агенция за безопасност на храните Дамян Илиев заради разпространението на заболяването Африканска чума по свинете. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Стоян Мирчев по време на изслушването на земеделския министър в парламента заради усложнената епизоотична обстановка в страната.

Мирчев заяви, че още преди две години са алармирали и през парламентарен контрол и в ресорната комисия за настъпването на заболяването.

"Правителството на г-н Борисов и то не само това правителство, създаде системна криза, която в момента води към екологична и икономическа катастрофа за Северна България, а най-вероятно ще обхване и цялата страна предвид неадекватните ви действия", заяви Мирчев. Той припомни, че в сектора са инвестирани над 2 млрд. лева.

Според него не се прави никаква профилактика и превенция. Мирчев даде пример с положителните практики на Чехия. Относно политическата отговорност, Мирчев заяви, че Томислав Дончев трябва да си подаде оставката веднага, както и директорът на БАБХ. Мирчев се обърна към министър Танева с думите - "Вашата оставка трябва след това изслушване да бъде депозирана веднага".

Министър Тенева отговори почни мигновено на БСП. Тя заяви, че фона на тази криза оставка звучи само като облекчение, но няма да го направи.

„Мога винаги да подам оставка. Повярвайте ми, този въпрос на фона на тази криза звучи само като облекчение. Това каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието Десислава Танева по повод поисканата й оставка от БСП заради кризата с Африканската чума по свинете. Министър Танева коментира още нивото на диалог, който се води. "С този интернет вече и интелигентните деца в пети клас могат да разпознаят глупостта", каза тя.

Министър Танева информира още, че се очакват резултатите от две нови проби. Тя обаче не каза нито в коя област са, нито в кои населени места са. Според Танева в момента една от най-важните задачи е депопулацията на дивата свиня, която е сред основните разпространители на заболяването.

Министър Танева обясни, че за заболяването има европейска пътна карта, в която са разписани стъпките и опита на всички 13 европейски държави, в които е регистрирано заболяването. По думите на Танева всяка мярка, която се предприема за справяне с кризата, се координира от една страна с ветеринарните власти, от друга - със самия бранш и от трета - с ЕК. Тя обясни, че от практиката на въпросните страни, става ясно, че най-успешно с дивата свиня са се справили местните ловни дружинки. "Въпросът е те да бъдат достатъчно добре мотивирани и финансово стимулирани. На етапа, на който сме - с открити 20 случая на африканска чума по дивите свине, ще направим зони, в които заедно с ловните дружинки ще претърсваме за трупове", поясни министърът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ