БСП заподозря опасност за националната и финансова сигурност

БСП заподозря опасност за националната и финансова сигурност

БСП заподозря опасност за националната и финансова сигурност

БСП поиска докладите на ДАНС и прокуратурата за проверката в приходните агенции да бъдат разсекретени или да бъдат обсъдени на закрито заседание на парламента. Това каза председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова в декларация от трибуната на Народното събрание. 

На 20 декември с писмо от левицата са поискали от  прокуратурата да предостави информация за извършената проверка от ДАНС и прокуратурата в приходните агенции. На 9 януари в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили три документа - доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов.

"За съжаление законът ми забранява да си служа с имена на хора, на фирми и с числа за злоупотреби и корупция, но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност", коментира Корнелия Нинова.

"По-лошо - тези констатации с указания на главния прокурор стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август 2016 г., сега сме 17 януари 2018 г., нищо не е направено", заяви тя.

По думите й констатациите към 4 януари са, че проблемът е същият. "Ето защо искаме истината да стане достояние - за каква корупция става дума, защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки, покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната", посочи Нинова.

"Настояваме за извънреден председателски съвет на парламента утре сутринта с две искания - или документите да се разсекретят, или да направим закрито заседание тук, в зала, и да разгледаме тези документи", каза лидерът на БСП.

Според нея тези доклади ще помогнат на народните представители да си направят верните изводи и да преценят как да гласуват на вота на недоверие за корупция.

„Разбира се, сигурно мнозинството ще подкрепите правителството, тогава поне се надявам, че това, което ще се чуе и види на закрито заседание, ще ви накара да се замислите какви мерки да вземете, не само за да се справите с корупцията, а за да гарантират финансовата, а оттам и националната сигурност на България”, добави Нинова.

По думите й в мотивите за вота на доверие има и част за корупция в приходите. „Обикновено когато говорим за корупция, говорим за такава при разходването на пари, рядко, даже не можах да намеря случай, в който да сме говорили за корупция в приходите”, отбеляза Нинова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ