БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните по време на карантина

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните по време на карантина

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните по време на карантина

БСП иска отмяна на четири текста от Закона за електронните съобщения, които позволяват на МВР да проследява чрез мобилните телефони хора под карантина. Искането е подписано от лидера на БСП Корнелия Нинова и от още 62 народни представители от левицата и беше внесено в Конституционния съд от зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков.

"Промените в Закона за електронните съобщения бяха направени през закона за извънредното положение, но ще важат и след него. Пороците на тези текстове са много, но големият риск е, че те отварят широко вратата за злоупотреби и за възможно масово проследяване на голям брой хора", посочи Зарков и отбеляза, че това е един от основните им доводи срещу разпоредбите. 

По думите му, под благопривидния предлог за защита на общественото здраве, ГЕРБ и "Обединени патриоти" са позволили на МВР да проследява, без предварително съдебно решение, мобилните телефони на български граждани.

"Знаете ли кои други нарушители се локализират по този път? Терористите. Не считаме, че е еднаква обществената опасност", коментира Зарков.

Той отбеляза, че текстовете са предложени между първо и второ четене, без необходимото обсъждане и засягат базисни изконни конституционно защитени права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията. Затова от БСП искат КС да се произнесе и принципно по въпроса до каква степен могат да се правят предложения между първо и второ четене без да имат връзка с приетия на първо четене законопроект.

"Много от лобистките поправки, много от законодателните недомислици се случват именно по този път", каза още Зарков. Темата за позволения достъп бе коментирана на няколко пъти от вътрешния министър, който нееднократно уточни, че става въпрос само за видимост на локация, а не за използване на СРС-та в класическия им смисъл.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ