БСП ще помага на Северозапада чрез специален държавен фонд

БСП ще помага на Северозапада чрез специален държавен фонд

БСП ще помага на Северозапада чрез специален държавен фонд

БСП предлага законопроект за създаване на специален Фонд за устойчиво развитие на Северозападна България. Идеята е той ежегодно да разполага със 100 млн. лева, които да се инвестират в дружества и недвижимо имущество в общините от областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. 

„Това е наша последователна политика във времето. Говорим за нещо реално, което до края на парламентарната сесия ще бъде внесено в Народното събрание. Това е специален закон, който създава инструментариума за финансиране на тези региони“. Това обясни пред БНР Филип Попов, депутат от левицата от област Видин. 

Левицата ппредлага също Фондът да подпомага финансово общините за изграждането на индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10-годишен ангажимент за изкупуването й от земеделци от региона.

Сред предложенията е и субсидиране на проекти във висшето и средното образование, за да се спре демографският срив, както и осигуряването на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускането на студентски стипендии срещу ангажимент за завръщане и работа в региона.

„Северозападна България е в демографска катастрофа. Проектът ще стимулира търговията и завръщането на хората по родните места“, добави Филип Попов. 

В законопроекта се предлага Управителен съвет, който да има осем членове, включително областните управители на петте района, председател да бъде министърът на финансите, а негов заместник да бъде министърът на регионалното устройство. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ