БСП започва совалки за вот на недоверие

БСП започва совалки за вот на недоверие

От следващата седмица БСП започва разговори с ДПС и "Воля" за внасяне на вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". Това съобщи пред журналисти председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова.

"Решихме на заседание на парламентарната група да излъчим един екип и да помолим колегите от ДПС и "Воля" да направят същото и другата седмица да започнем официално разговорите по темата на вота и кога да го внесем", заяви тя. БСП ще предложи вотът да е по темата за корупцията. "Това не ни ограничава в кои сфери да говорим за корупция, може да е в здравеопазване, образование, регионално развитие, навсякъде имаме поводи за това", добави Нинова.

На въпрос как ще съберат необходимите 121 гласа, за да бъде вотът успешен, Нинова отговори, че "вотът не е само математика, вотът е политика, разговор за проблемите, за решенията, които ще се вземат". На нас ни е ясно кой колко гласове има, но смятаме, че тази тема вече е изключително болезнена с тези 10 млрд. лева, които се крадат в държавата, коментира тя. Лидерът на БСП неочаквано разкри и конфиденциална информация от последния Консултативния съвет за национална сигурност при президента. "Една от службите запозна участниците в заседанието със статистика за 15 милиарда лева, които се крадат в България годишно. Заради тази корупция не могат да се развиват нито образование, нито здравеопазване, нито пенсионна система", обяви тя. Разговорът за вот на недоверие започва именно оттук и то на фона на т.нар. от управляващите антикорупционно законодателство.

По думите й предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС не може да е "оправдание за тази корупция, която се вихри в държавата." Не може шест месеца да мълчим, за това, което се случва всеки ден, включително и с министъра на здравеопазването, коментира Нинова. Според нея успех ще бъде, ако има дебат не само в пленарна зала, а стане обществен разговор и извън парламента. Искаме да започне веднъж завинаги борбата с корупцията и то както трябва, а не с политическа имитация да се прикрива корупцията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ