Пийт Бутиджидж се отказа от президентската надпревара

Пийт Бутиджидж се отказа от президентската надпревара

Един от претендентите на Демократичната партия за кандидат-президент на САЩ Пийт Бутиджидж се отказва от президентската надпревара, съобщава "Ройтерс". 

"Трябва да признаем, че в момента най-доброто е да поддържаме вярата за целите и идеалите, които имаме и да отстъпим като помогнем за обединяването на нашата партия в името на страната ни. Взимам трудното решение да преустановя кампанията си на президент", заяви Бутиджидж. 

Той добави, че целта е да се помогне за обединяването на американците, за да се постигне победа над Доналд Тръмп и основополагането на демократичните ценности.

Бутиджидж беше първият открит хомосексуален кандидат за номинацията на Демократическата партия, която понастоящем избира съперник на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември. 

По време на своето изявление, той не изрази подкрепа за нито един от останалите претенденти от Демократичната партия, а вместо това използва момента, за да ги осмива. 

Кампанията на Бутиджидж обаче впечатли демократите, много от които виждат бившия кмет като ключова фигура в бъдещето на партията. Какво следва за него, остава неясно.

38-годишният Бутиджидж изненадващо спечели гласуването в първия щат Айова, но се отказва след незадоволителен резултат в последния вот - този в Южна Каролина.  В този щат категорична победа постигна бившия вицепрезидент Джо Байдън. До момента лидер в надпреварата при демократите е социалистът Бърни Сандърс. Утре предстои т.нар. Супер Вторник, при който едновременно се гласува в 14 щата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ