Чешкият президент ще назначи Петр Фиала за премиер

Чешкият президент ще назначи Петр Фиала за премиер

Чешкият президент ще назначи Петр Фиала за премиер

Президентът на Чехия, Милош Земан, обяви, че досегашният премиер Андрей Бабиш не иска да сформира следващото правителство на страната и на негово място ще бъде назначен лидерът на коалиция „Заедно“, Петр Фиала.

След разговор с Бабиш, Земан, който преди дни излезе от интензивното отделение на болница в Прага, сподели пред местно радио, че Бабиш няма интерес да става министър-председател отново. „Причината е проста – никой не иска да преговаря с него“, коментира държавният глава, цитиран от „Политико“.

77-годишният президент каза, че правителството трябва да подаде оставка след встъпителната сесия на новата камара на депутатите, насрочена за 8 ноември. Бабиш се е съгласил.

Десноцентристкият блок „Сполу“ (в превод „Заедно“) на Фиала спечели срещу движението на настоящия премиер по време на парламентарните избори миналия месец и успя да договори коалиционно споразумение с Чешката пиратска партия и формацията „Кметове и независими“.

Премиерът Земан каза преди вота, че смята коалициите за изборна „измама“ и ще поиска от лидера на единствената партия, получила най-много гласове, да състави правителство. Оказа се, че това е Бабиш, но нито една друга партия не искаше да формира кабинет с него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ