Масови протести в Прага след неуспешния вот на недоверие срещу кабинета на Бабиш

Масови протести в Прага след неуспешния вот на недоверие срещу кабинета на Бабиш

Хиляди чехи протестираха вчера в Прага, след като правителството оцеля от вот на недоверие, предаде Ройтерс.

Вотът се проведе по искане на опозицията, като целта му беше отстраняването на левоцентристкия премиер Андрей Бабиш заради разследване срещу него за измами с европейски субсидии за стопанство, което той прехвърлил на свои родини, в това число и на сина си Андрей Бабиш-младши, припомня Асошиейтед прес.

Неотдавна синът на Бабиш каза на репортери, че нарочно е бил държан в Крим, за да не бъде разпитван по случая с измамата. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че синът му е психически болен и че е бил в Крим доброволно, предава БТА.

На вота днес в парламента не бяха събрани необходимите 101 гласа от общо 200, за да бъде свалено правителството. Това се очакваше тъй като опозицията разполага с 92 места. Партията на Бабиш АНО и влизащата в управляващата коалиция Чешка социалдемократическа партия имат 93 мандата. Правителството разчита на подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия, която има 15 депутати. 

Резултатът от този вот бе очакван, тъй като по-рано тази седмица социалдемократите и комунистите, заявиха, че няма да гласуват недоверие на премиера.

Въпреки това хиляди души се включиха в протестите в историческия център на столицата, скандирайки "Искаме честно правителство" и други лозунги. Някои демонстранти носеха транспаранти с искане за оставка на Бабиш.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ