Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес

Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес

Четири партии в парламента, ако изборите бяха днес

Ако парламентарните избори бяха днес, то със сигурност в парламента щяха да влязат четири партии. Бариерата от 4% биха преминали ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти. Това показват данните проучване на агенция „Тренд” по поръчка на „24 часа”. Допитването е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице” в периода 10-18 януари.

Последните три месеца се характеризират с липса на динамика в обществените нагласи. През януари основните партии и институции запазват сходни нивата си на подкрепа в сравнение с месеците ноември и декември, посочват социолозите.

21,8% от анкетираните заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, а 18,3% - за БСП. 6,1% е подкрепата за ДПС, а 5,3 за Патриотите.

Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка.

35% от пълнолетните български граждани дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ, които са почти единодушни в добрите си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Не се отчита и динамика в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават положителна оценка за нея, а една пета - отрицателна.

Мнозинството (55%) смятат, че нов вот не е необходим, а под една четвърт (23%) са на обратното мнение. Основната част от смятащите, че са необходими предсрочни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ