ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за допълнителни машини за вота

ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за допълнителни машини за вота

ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за допълнителни машини за вота

На днешното си заседание този следобед ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите. Това обяви в ефира на БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочване на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 и 500 000. След като поръчката беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Председателят на ЦИК заяви, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на ЦИК.

Нейкова се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой машини. "Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване. Но все пак по-добре да има в повече избирателни секции повече от една машина", каза още тя.

Председателят на ЦИК коментира и финансовия спор със "Сиела Норма". "На 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините - около 43 млн. лв. за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от "Информационно обслужване" за изборите на 11 юли, са на ЦИК. С договора от месец февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на ЦИК, но стои нерешен въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно", добави тя.

По думите й, тези взаимоотношения със "Сиела Норма" трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Тя заяви още, че не може да се поставят условия на държавата. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ