Рашков: Цвета Караянчева е заплашвала шефа на полицията в Кърджали

Рашков: Цвета Караянчева е заплашвала шефа на полицията в Кърджали

Рашков: Цвета Караянчева е заплашвала шефа на полицията в Кърджали

Бившият председател на парламента и кандидат-депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева се е обаждала по телефона на шефа на МВР в Кърджали и го е заплашвала, обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на пресконференция, излъчвана на живо по повод спецоперацията на МВР във връзка с изборния процес, която стартира през юли в цялата страна и ще протече до края на изборния ден.

По думите му причината за заплахите била провеждана полицейска операция в Кърджали, основани на данни, че служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората от този регион, според това дали те ще гласуват за ГЕРБ или не. „И когато предприехме  действия, по телефона на областния директор на МВР в Кърджали се обажда бившият председател на Народното събрание със заплаха, че няма да остане на поста си. Имам доказателства за това“, заяви Рашков.

„Един кандидат за народен представител се обажда на един високопоставен служител и го заплашва с уволнение за това, че той си изпълнява служебните задължения по закон. Дотам сме я докарали у нас. И точно тези хора искат да се връщат на власт. И това е тяхната заявка – внимавайте какво правите, не преследвайте нашите представители, партийни членове и т.н., защото ще ви уволним утре“, коментира Рашков.

„И тъй като това ще ви изглежда доста сензационно, аз имам телефона на тази жена, която се е обаждала на регионалния директор. Имам изпратена снимка и този разговор е проведен след 22:00 часа“, поясни още служебният министър на вътрешните работи.

В момента Караянчева е водач на листата на ГЕРБ в Кърджали.

Още задържани за изборни престъпления

Рашков съобщи, че в с. Кирково, в Кърджалийска област, местният горски директор Митко Манев и бизнесмен, който се занимава с дърводобив, са били задържани, считано от днес. Арестуван е и трети човек, за който не бяха дадени допълнителни уточнения.

По-рано днес кметът на община Гурково и синът му са задържани за изборни престъпления. Те са активисти на ДПС.

Равносметката на служебното ръководство на МВР

„Отчитаме ярки и ясни резултати. По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействие на изборните престъпления“, обобщи вътрешният министър по време на брифинга. Рашков обясни, че до 4 април е имало подадени около 1000 сигнала, които съдържат данни за изборни престъпления, но само в няколко случая е имало образувани досъдебни производства. По думите му за последните два месеца шест пъти се е увеличил броят на сигналите, както и на образуваните досъдебни производства за такива престъпления.

Министърът посочи, че органите на МВР са бездействали спрямо престъпленията против политическите права на гражданите. Той отбеляза, че гласове са били купувани освен с пари, и с хляб, брашно, леща, дърва и други. „Бедността е средство за постигане на политически цели в предизборното състезание“, коментира той.

Според Рашков през последните два месеца се наблюдава засилена активност на службите на МВР спрямо периода до 4 април, като са образувани в пъти повече досъдебни производства.

„Тези усилия, тази дейност дадоха ярки, ясни резултати, които, сравнени с предходните до 4 април тази година, ни позволяват да кажем следното: по една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия за противодействия на този вид престъпност, свързана с политическите права на гражданите“, отбеляза вътрешният министър.

Той изтъкна като вероятна причина за това фактът, че двамата последни министри на вътрешните работи – Христо Терзийски и Младен Маринов, в момента отново са кандидати за народни представители от листите на ПП ГЕРБ. „Струва ми се това може да направи като извод всеки български гражданин, те никога няма да разпоредят или пък да насочат действията на службите на МВР в разкриване на престъпления против политически права на гражданите, когато тези престъпления са свързани с ПП ГЕРБ. И това показва статистиката недвусмислено“, каза още служебният вътрешен министър.

По думите на Рашков до 4 април са образувани малко подобни дела, и то срещу други партии, включително тази на „един от основните противници на Борисов, Васил Божков“.

Той поясни още, че „търговците“ на гласове си служат с различни подходи, включително предоставяне на хляб, дърва, брашно, леща и пари в размер на около 30-40-50 лева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ