Дали специалният прокурор Робърт Мълър ще е следващият уволнен от Тръмп

Дали специалният прокурор Робърт Мълър ще е следващият уволнен от Тръмп

Дали специалният прокурор Робърт Мълър ще е следващият уволнен от Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се нахвърли с нови обвинения срещу разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите, които милиардерът спечели през 2016. След залпа на Тръмп в Туитър медиите допуснаха, че Тръмп ще уволни Мълър. Белият дом опроверга това, както по-рано опровергаваше за уволнението на държавния секретар Рек тилърсън и на други членове на адвимистрацията. 

„Разследването Мълър никога нямаше да започне, в смисъл, че няма колизия и престъпление“, написа в събота Тръмп. После продължи: Разследването на специалния прокурор се основава на фалшиви факти, финансирани от нечестната Хилари и националния комитет на Демократическата партия“. В следващ туит в неделя Тръмп продължава настъплението: „Защо в екипа на Мълър има 13 закоравели демократи, сред които големи поддръжници на нечестната Хилари, и нито един републиканец?“.

Специалният прокурор Робърт Мълър, бивш директор на ФБР, е републиканец. Номинацията му през май 2017 г. беше направена от министерството на правосъдието, оглавявано от верния на Тръмп Джеф Сешънс.

В събота адвокатът на Тръмп Джон Дауд заяви, че е време разследването да приключи. Първоначално той каза, че прави изявлението от името на Тръмп, но после премисли и уточни, че говори от свое име, отбелязва Би Би Си.

Тръмп не критикува за пръв път разследването на руските връзки на предизборния му екип, но за пръв път назовава Мълър персонално. Част от съпартийците му от Републиканската партия предупредиха, че това е недопустима намеса в разследването.  Ако уволни Мълър, "това ще е началото на края на неговото президентстване", заяви сенаторът Линдзи Греъм.

Така се стигна до изявлението на Белия дом. „В отговор на медийните спекулации и на въпросите, поставени към администрацията, Белия дом потвърждава отново, че президентът не смята да уволни специалния прокурор Мълър и този въпрос не се обсъжда“, цитира Ройтерс.

Според документ, разсекретен през януари 2017 г., малко след  встъпването на Тръмп в длъжност, американските разузнавателни служби заявяват, че Кремъл е водил инфлуенсърска кампания против Хилари Клинтън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ