Даниел Лорер: Идеята за форсмажор идва само от БСП, няма да се реализира

Даниел Лорер: Идеята за форсмажор идва само от БСП, няма да се реализира

Даниел Лорер: Идеята за форсмажор идва само от БСП, няма да се реализира

Идеята на вицепремиера Корнелия Нинова за форсмажор няма да се реализира, заяви в предаването "Денят започва с Героги Любенов" на БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Това е екстравагантна идея, чухме я за първи път на заседанието на парламентарната комисия по икономика, преди това не е обсъждана в правителството, нито в коалицията - това е идея на БСП. Ако се въведе на национално ниво, никой не смята, че ще е добре за икономиката, тъй като негативите ще са много по-мащабни от позитивите. Оценката ми е твърдо негативна, защото ударът върху българската икономика от въведения форсмажор и от нашите контрагенти от чужбина, ще е много тежък.", коментира Лорер.

Задачата на правителството е да подпомага бизнеса в най-критичните точки и го прави от достатъчно дълго време, подчерта той.

Даниел Лорер определи арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова като "обикновена процедура, която МВР извършва, защото смята, че може да има престъпление". Дали това е така или не, проедстои да стане ясно в процеса на действие, но ако прокуратурата отказва да работи, този процес не може да бъде завършен, изтъкна Лорер.

Според него това, че показанията на Васил Божков са сред мотивите на полицейската акцията, не означава, че Божков дирижира нещата отвън. "Божков явно е бил в отношения с предишната власт в продължение на много години и както се говори - за много милиони. Васил Божков не може нищо да дирижира от Дубай, но показанията му очевидно трябва да бъдат част от тези разследвания. Ако ние игнорираме това, що за власт имаме? В Скандинавия министри подават оставка, защото ползват кредитна карта, за да купят памперси, в Румъния министър-председател беше в затвора, във Франция Саркози беше осъден. Няма никаква драма в това, така че моля опозицията да се успокои.

Лорер отхвърли обвиненията на опозицията, че акцията с арестите е политическа репресия. "Те си придават излишна важност. Опитват се да изкарат случая като политически проблем, а той не е. Това е проблем на престъпността. Когато дойдохме на власт, казахме, че ще работим за превръщанвето на държавата в правова държава. И трябва да се спазва закона от всички", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ