Даниел Митов оглави комисията за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на газа от "Газпром"

Даниел Митов оглави комисията за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на газа от Газпром

Даниел Митов оглави комисията за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на газа от "Газпром"

Единодушно с 202 гласа "за" парламентът подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за създаване на Временна комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от "Газпром експорт", и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз". Предвижда се тя да разгледа и анализира документите, свързани с установяването на съдържанието, страните и предмета на приетите и подписани документи от страна на  "Булгаргаз", БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет относно спирането на газовите доставки и избора на алтернативни доставчици. 

Временната комисия се избира за срок от един месец и се състои от 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС оглави временната комисия. За него гласуваха 166 депутати, двама бяха "против" и 11 се въздържаха. Другият кандидат - Ангел Георгиев от "Възраждане", получи 18 гласа подкрепа, 63-ма депутати бяха "против" и 60 се въздържаха. 

Преди това Делян Добрев, който беше първоначалният кандидат на ГЕРБ-СДС да оглави комисията, и Васил Стефанов, предложен от "Продължаваме Промяната", си направиха отвод. Добрев оттегли номинацията си, за да има, по думите му, мир и консенсус в залата и защото, според него, някои са се уплашили от кандидатурата му. След това отвод си направи и Васил Стефанов от ПП. В резултат на това от ГЕРБ-СДС издигнаха Митов начело на анкетната комисия, предава БТА.

В комисията влизат Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, Васил Стефанов и Радослав Рибарски от "Продължаваме Промяната", Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС, Драгомир Стойнев и Владимир Маринов от "БСП за България", Иво Атанасов и Снежанка Траянска от "Има такъв народ", Владислав Панев и Ивайло Мирчев от "Демократична България", и Цончо Ганев и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Със 68 гласа "за", 70 "против" и 56 "въздържал се" беше отхвърлено другото проекторешение - на "Възраждане", за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно действията и намеренията на Министерския съвет по отношение на доставките на природен газ за Република България.

Преди това Десислава Атанасова предложи обединение на двете проекторешения, но редакционните й поправки първо бяха приети, а след това отхвърлени при прегласуването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ