ДАНС ще събира данни и за пилотите на самолетите

ДАНС ще събира данни и за пилотите на самолетите

ДАНС ще събира данни и за пилотите на самолетите

ДАНС ще събира данни и за пилотите на самолетите, а не само за пътниците. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в закона за ДАНС, предаде „24 часа”.

Звеното в агенцията, което обработва т.нар. резервационни данни на пътниците – имена, дата на резервация, маршрут, адреси и телефони, вече ще събира и информация и за пилотите и стюардесите.

Превозвачите ще трябва да предават на ДАНС данните за пътниците 48 часа преди обявеното време за излитане на редовните полети и 24 часа за нередовните полети. Данните за екипажа ще се предоставят непосредствено преди полета.

Ако има данни за реална заплаха от извършване на престъпление, въздушните превозвачи трябва да предават данните за пътниците и за екипажа по искане и в срокове, определени от агенцията. Националното звено към ДАНС ще извършва оценка на пътниците и екипажа преди обявеното време за пристигане или заминаване, с цел предотвратяване и разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични престъпления.

При разследване на организирани групи за автокражби, за компютърни измами, при разследване на каналджии, за престъпления срещу политическите права ДАНС вече ще може да изискват пълна информация за пътниците на всички полети от и до България. Досега това бе позволено само за тежки престъпления.

Разширяват правомощията на ДАНС, а обезкървавявате други служби, скочиха от БСП и се обявиха против промените.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ