ДБ ще издигне свой кандидат за президент

ДБ ще издигне свой кандидат за президент

ДБ ще издигне свой кандидат за президент

"Демократична България" е в процедура по излъчване на свой кандидат за президент. Това обяви съпредседателят на формацията Христо Иванов в кулоарите на парламента, без да уточни кога ще бъде обявено името му.

"Има такъв народ" дестабилизират конституционния ред в страната и от това се възползват ГЕРБ, коментира още той по повод днешното гласуване в парламента, с което приема волеизявлението на Пламен Николов за отказа му да бъде номиниран за министър-председател с мандат от "Има такъв народ".

"Това, което се видя в зала, е че ИТН създават хаос, а от ГЕРБ се опитват да го играят "реда в хаоса", възползвайки се от тяхното отсъствие в зала", допълни той. После сподели, че си е задал въпроса дали е имало синхрон между действията на ГЕРБ и ИТН, защото по думите му от ИТН са напуснали заседанието, в което парламентът е трябвало да бърше кашата, която самите те са били забъркали.

"Задайте си въпроса, кой всъщност връща ГЕРБ на власт, при положение че ИТН отказват разговори на партиите извън ГЕРБ и ДПС за третия мандат", попита Иванов.

Какво ще стане с третия мандат зависи изцяло от ИТН, каза още той. "Ако ИТН са готови да разговаряме във формулата за шест или осем месеца да излъчим правителство, което да преведе страната през зимата, през ковид кризата и нарастващия натиск на бежанците и необходимостта да осигурим бюджет на страната, тогава с третия мандат ние можем, със споразумение, с ясно поемане на отговорности да осигурим управление", добави Иванов.

Относно подкрепата, изразена от ИТН за втори мандат на президента Румен Радев, Иванов посочи, че не би коментирал действията на друга политическа сила. "Ние сме в процедура на нашите организации за излъчване на наша кандидатура", добави той.

Според Иванов, ако партиите извън ГЕРБ и ДПС имат готовност да разговарят и да търсят споразумение, което да реши всички въпроси, свързани с това какво би правило това правителство, кой ще е мандатоносител, какъв ще е личният състав, тогава би могло да се стигне до реализиране на управление с третия мандат.

"Ако говорим за парламентаризъм - това означава ние да разговаряме за програма, парламентарна конфигурация и състав. Идеята, че ние сме длъжни на някого, да инвестираме най-скъпото нещо, което са ни давали на нас хората - доверието си, в хора, които нямат биография, които изглеждат идеалните поставени лица, без да зададем нито един въпрос - това е абсурд", категоричен бе Иванов.

По думите му този път с третия мандат политиците са длъжни да седнат и да преговарят и да намерят чрез отстъпки и разум решение на всички въпроси. "Ако някой иска да заложи на хаоса и си мисли, че хаосът ще му помогне на него - прав му път. Избирателите ще го видят това нещо", посочи Иванов.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ