Делян Добрев ще съди Елена Йончева за нови обвинения срещу него

Делян Добрев ще съди Елена Йончева за нови обвинения срещу него

Делян Добрев ще съди Елена Йончева за нови обвинения срещу него

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев реагира на поредни обвинения срещу него от народния представител от БСП Елена Йончева. Тя атакува Добрев, като обяви, че фирми, близки до него и зет му, са санирали различни сгради и са усвоили обществени поръчки за общо над 50 млн. лв. Йончева заяви, че ще предаде доказателства за това на прокуратурата.

"Кум гейт е само на повърхността, само най-видимата част от тази афера. Налице е усвояване на огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг. Днес внасяме в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. Това са група компании, търговски дружества, свързани помежду си чрез акционери, съдружници, управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участват зетят на Делян Добрев - Даниел Гаргов, същият заема мястото на Делян Добрев в дружество "Форуком фонд имоти", след като Делян Добрев влиза в политиката", каза Йончева, цитирана от БТА, на брифинг в парламента.

Настояваме прокуратурата да провери спечелване на обществени поръчки за саниране на блокове по програмата за енергийна ефективност от юни 2017 г., каза Йончева. Обществената поръчка е за 11 блока, явяват се 130 кандидата, 10 от блоковете са спечелени от фирми на зетя на Добрев Гаргов и свързани с него фирми, заяви Йончева. "Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на Делян Добрев в дружества, свързани с офшорни компании. Прилагаме документи, които показват, че роднинските фирми, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в община Хасково, получават парични средства от офшорни компании на Сейшелските острови и Маршалските острови", отбеляза тя.

"Настояваме прокуратурата да извърши проверка за произхода на средства за строителство на завод за палети от фирма "Визьор", която е собственост на родителите на Делян Добрев. По думите на собственика на завода стойността на завода е около 2 млн. лв. Тези 2 млн. лв. са заем, взет от офшорна компания чрез фирмата на зетя на Делян Добрев. Настояваме прокуратурата да провери произхода на тези средства", посочи още Йончева. по думите й това, че Делян Добрев оттегли своята оставка е пример "не само за човешко, но и за политическо нехайство".

В отговор Делян Добрев заяви, че не е свързан с фирмите и смята да заведе дело срещу Йончева за клевета в момента, в който тя подаде сигнала.

"Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окаже, че са нула. Само че тогава няма да видите нито г-жа Йончева, нито нейния подкрепящ отбор, който беше зад нея. Аз се радвам, че внасят този сигнал в прокуратурата, за да се установи, че аз не съм свързано лице с фирмите, които се цитират", заяви той на брифинг в парламента, цитиран от агенция Фокус. 

"Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тези фирми. Нито пък съм възложител. Аз не съм кмет на Хасково. Не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с когото и да било и с поръчки, които някой печели или не печели", посочи Добрев.

"Въпросната фирма, ако г-жа Йончева искаше да го каже, щеше да го каже, че тя е печелила най-много поръчки в Община Смолян по времето, когато Дора Янкова е била кмет", допълни той и коментира, че това се премълчава, защото не е "удобна истина" за Елена Йончева.

"Тя щеше да ви каже, че последните 10 спечелени поръчки от тези свързани фирми, са 6 месеца след като ГЕРБ напусна Община Хасково и поиска оставката на кмета", допълни още Делян Добрев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ