Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Депутатите съкратиха коледната си ваканция. Те ще почиват от 29 до 31 декември, вместо както е в сега действащия правилник за организацията и дейността на Народното събрание - от 22 декември до 10 януари. Предложението за намаляване на почивните дни през коледните и новогодишните празници дойде от "Продължаваме Промяната", като то беше подкрепено от 181 народни представители, 20 се обявиха "против", а 11 гласуваха "въздържал се".  

Народното събрание гласува и още едно предложение, което беше внесено от Виктория Василева от "Има такъв народ". То предвиждаше отмяна на коледната ваканция, но не събра достатъчно подкрепа в пленарната зала. 

По време на дебата отново се стигна до спор между управляващи и опозиция.

"Предложението ни е неработните дни на депутатите по празниците да съвпаднат с тези на обикновените български граждани – вие не сте богове, пичове!", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. 

"Като изключим ГЕРБ и ДПС в тази зала, повечето хора в тази зала сме дошли тук някои от половин година, други за първи път. Всички ние сме гледали парламента през изминалите 20 и кусур години и винаги е било трогателно гнусно как парламентът си прави дълги ваканции, а хората работят“, каза още Тошко Йорданов. 

"Аз не се чувствам пич и принизяването на тази институция е обидно за всички, които присъстват. Народните представители сме обикновени хора, но нямаме право на отпуска като останалите служители. Всеки има семейство, всеки има право на почивка", контрира го Росица Кирилова от ГЕРБ. 

"Измислете тогава качествена програма, за да не стане така само да си разхождаме костюмите тук", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Ако на 29-и декември сте решили да предизвикате тежка криза, няма да е добре за никого преди празниците, а виждам, че имате такъв потенциал. След като на Бъдни вечер няма да се работи, всичко останало няма значение", заяви Биков. 

"Групата на ГЕРБ се държат като физически тролове в тази зала, които единствено забавят приемането на правилника, който трябва да отпуши работата на Народното събрание. С поведението си ГЕРБ спират работата на парламента целенасочено", заяви от своя страна Явор Божанков от ПГ на "БСП за България".

По предложение на "БСП за България" заседанието на парламента беше удължено до приемането на правилата за работа. А Богомил Петков от "Продължаваме Промяната" положи клетва като депутат. Той заема мястото на подалата оставка Яна Балникова /ПП/. Богомил Петков е избран от листата на "Продължаваме промяната" в 7-ми МИР Габрово. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ