Днес се провеждат местни избори в Полша

Днес се провеждат местни избори в Полша

Днес се провеждат местни избори в Полша

Редовни избори за органи на местно самоуправление ще се проведат днес в Полша. Жителите на републиката ще изберат около 47 000 депутати за селските, градските и общинските съвети, както и 2 500 ръководители на областни администрации, председатели и кметове.

Повече от 30 милиона поляци имат право на глас. Първите предварителни резултати от изборите ще се появят в медиите веднага след затварянето на избирателните секции. Държавната избирателна комисия ще представи междинни резултати до понеделник сутринта, пише ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Нови закони Изборите за местните власти се провеждат за първи път съгласно новото законодателство. Измененията, направени през януари 2018 г. по-специално въвеждат правило, че едно лице не може да заема длъжност повече от два последователни срока.

Периодът на тяхната работа обаче е удължен от 4 на 5 години. Значителни нововъведения засягат работата на Държавната избирателна комисия. Бяха въведени два вида регионални избирателни комисии: единият от тях организира изборите, а вторият участва в преброяването на гласовете. Техническите иновации включват прозрачни урни и бюлетини от една страница. На последните избори бюлетините бяха направени под формата на брошура, поради което много гласоподаватели останаха объркани и поставиха допълнителни знаци, което направи невалиден гласа им.

Избирателен цикъл Избирателната активност на предстоящите местни избори се очаква да бъде висока. Предизборната кампания беше много активна, като водещите политици в страната, в това число министър-председателя и президента, се включиха, което значително повиши интереса на гражданите към политическия живот в страната. Изборите за местни власти са първите в Полша за три години.

След дълга почивка поляците са пред цялостен изборен цикъл: след местните избори през пролетта на 2019 г. ще се проведат избори за Европейски парламент, шест месеца по-късно - национални парламентарни избори, а след това - през 2020 г. - президентски избори.
 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ