Турция се изправя пред може би най-съдбоносния си избор в историята

Турция се изправя пред може би най-съдбоносния си избор в историята

Тази неделя гражданите на Турция ще гласуват „за“ или „против“ президентска република. Едва ли ще е преувеличено, ако кажем, че този конституционен референдум ще бъде най-голямото предизвикателство както за политическата кариера на Реджеп Ердоган, така и за бъдещето на Турция.

Избирателните секции отвориха в 6:00 сутринта местно време (съвпадащо с българското) в източните части на страната. Тези в Анкара, Истанбул и в други градове - един час по-късно. 

Победата на турския президент далеч не е сигурна. Според предварителните данни крехкият превес в полза на Ердоган е в рамките на статистическа грешка.

Право на вот имат около 55 млн. турски граждани. Социолозите са на мнение, че електоратът е разделен наполовина. Дори сред привържениците на „Партията на справедливостта и развитието“ съществуват съмнения във връзка с реформите, за които настоява техният лидер Реджеп Ердоган. Наблюдава се разцепление и сред националистите.

Ако референдумът бъде одобрен, сегашната правителствена система ще бъде заменена с президентска, като властта ще бъде концентрирана в ръцете само на един човек. Лагерът на Ердоган описва проекта за нова конституция като средство за създаване на ефективно управление. Президентска република, в която няма да има нестабилни коалиционни правителства.

Очаквайте всички по-важни новини по темата днес в сайта на „Мениджър Нюз“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ