До 15 октомври изпращаме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

До 15 октомври изпращаме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

До 15 октомври изпращаме в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост

България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово. На събитието присъстваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, която има тракийски корени, дипломати и духовници.

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че в голямата си част той е завършен. Спорните и откритите въпрос, които имат да се решават на експертно ниво с Европейската комисия, се надявам да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, каза Янев.

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Янев припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали. 

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен. Той касае множество хора, заети в тази индустрия“, коментира служебния премиер, като добави, че от решението на въпроса е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост под формата на възможности за преквалификация на хората, заети в минната индустрия, и търсене и заместване на тези мощности с друг вид гориво.

Премиерът коментира и пиковото поскъпване на природния газ като заяви, че на този етап не са обсъждани варианти за подпомагане на бизнеса.

„Въпрос на бъдещи калкулации е дали може да се балансира в това отношение“, добави той.

Янев коментира и кандидатпрезидентската надпревара за „Дондуков“ 2

 „Не мисля, че нещо трябва да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация на една или друга своя платформа – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Всички тези неща е важно да се развиват пред очите на хората и да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“, коментира той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ