Добрич сезира Лаура Кьовеши за ремонт на центъра на града

Добрич сезира Лаура Кьовеши за ремонт на центъра на града

Добрич сезира Лаура Кьовеши за ремонт на центъра на града

Община Добрич ще сезира Европейския главен прокурор за реконструкцията на градския център през периода 2010-2011 г., съобщи кметът на града Йордан Йорданов. Става въпрос за проект на стойност над 4 935 000 лева с подкрепата на Оперативна програма "Регионално развитие".

„Ще изпратим на Лаура Кьовеши цялата папка с документацията, която сме установили през годините, за строителните работи по пешеходната зона и за сегашното й лошо състояние", съобщи кметът на пресконференция.

Йорданов стана известен като най-младия кмет в България, като спечели първия си мандат на 28 години през 2015 г., след като бе издигнат от Реформаторския блок. Той кара втори мандат. Преди него общината се управляваше от кандидата на ГЕРБ Детелина Николова.

„В хода на строителството залегналите в първоначалния проект клинкерни плочи с дебелина шест и четири сантиметра за различните участъци на настилката са заменени с други - с дебелина четири и два, дори 1.5 сантиметра“, поясни заместник-кметът по устройство на територията инженер Пенчо Керванов.

По думите му в цялата пешеходна зона, която достига около 40 декара, плочите са поставени върху твърда, а не пластична основа, както обичайно се прави в такива големи пространства.

Още при започване на строителните работи професионалните гилдии са сигнализирали, че подобен вид плочи са за стенни облицовки и най-голямото обществено пространство в Добрич, на което те са положени, няма да може да изпълнява своите функции.

Керванов коментира, че не е проведено обществено обсъждане на инвестиционния проект, допусната е серия от технически грешки и дефектите в пешеходната зона започват да се проявяват още при приемането на обекта като преобладаващата част от настилката вече е силно напукана и на много места дори липсва.

Дружеството "Добрич - градска среда", което е създадено за целта на обявената тогава обществена поръчка, след изпълнението на проекта няма извършени други дейности, а през 2020 г. е заличено, съобщи заместник-кметът по икономическото развитие и европейските фондове Росица Йорданова.

Общинският съвет ще обсъди на утрешното си заседание да бъде създадена комисия, която да подготви техническото задание за проектиране на нов градски център.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ