Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Държавата ще компенсира бизнеса за високите цени на тока

Правителството обяви Програма за компенсиране на небитови крайни потребители на електрическа енергия. От нея ще могат да се възползват над 630 000 небитови клиенти, които ще получат компенсация от 110 лв на мегаватчас. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Стефан Янев. 

Помощта ще се отпуска автоматично въз основа на сключен договор между министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия. В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите за тези договори и след това ще се пристъпи и към тяхното сключване, стана ясно на брифинга. Бюджетът на програмата е 450 милиона лева, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г. Средствата са от печалбата на АЕЦ "Козлодуй", като не се налага актуализация на бюджета, а изплащането ще се случи чрез намаляване на вноските на дивидента на БЕХ в идните години.

"Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме. Българската здравна система е на края на своя капацитет. Въведените covid-мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент. Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност", допълни премиерът и призова хората за търпение, солидарност и съпричастност. 

Стефан Янев призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил. И беше категоричен, че локдаун няма.

"Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин. Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата", уточни премиерът.

 

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ