Джон Болтън: Сега е моментът Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Джон Болтън: Сега е моментът Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Сега е времето Косово и Сърбия да постигнат споразумение. Това заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън, след като се срещна с президента на Косово Хашим Тачи в Белия дом, предава БТА.

"САЩ са готови да помогнат на двете страни да постигнат тази историческа цел", написа още Болтън в пост в Туитър.

Косовският президент също изрази оптимизъм в социалните медии след срещата, като благодари на Болтън за "пълната подкрепа, която Косово получава при тази администрация

"Съгласихме се, че в диалога има историческа възможност за двете страни, която не бива да бъде пропускана", посочи Тачи. Според косовския президент това ще помогне на усилията на бившата сръбска провинция Косово да се присъедини към НАТО, ООН и ЕС.

Срещата между двамата се състоя ден след като Тачи се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт посочи в изявление, че по време на разговора Помпейо е насърчил Косово да "не изпуска тази уникална възможност за постигане на историческо всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия" в процеса на диалог, подпомаган от Е

Помпейо е призовал също Прищина да премахне 100-процентните мита върху вноса от Сърбия, наложени миналата седмица в отговор на кампанията на Белград срещу приемане на Косово в Интерпол.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ