Едва 70-80 от общини у нас имат общи устройствени планове

Едва 70-80 от общини у нас имат общи устройствени планове

Само 70 - 80 общини в страната имат общи устройствени планове. Това стана ясно при дебатите на първо четене по Закона за устройство на територията. Точно масовата липса на общи устройствени планове стана причина депутатите да отложат влизането в сила на изисквания за наличие на общи устройствени планове като необходима предпоставка за извършване на промяна на предназначението на територии, които извън урбанизираните, както и други ограничения, свързани със създаването на подробни устройствени планове за определени територии на населените места и техните землища. Изискването трябваше да влезе в сила от 1 януари 2019 г., но с отлагането, гласувано днес, се удължава до 1 януари 2021 г.

Вносителят на законопроекта Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че с неохота са внесли промените за отлагане. По думите му срокът се удължава вече няколко пъти. Има общини, които не припознават важността на този проблем, посочи той.

Според него трябва да се прецизират текстовете и отсрочката да не важи за всички общини, а само за тези, които по обективни причини не са започнали изработването на тези планове.

ДПС подкрепя предложението за удължаване на срока, каза Танер Али. По думите му обаче трябва да се помисли за финансова подкрепа за онези общини, които са с по-малък бюджет и нямат възможност да изработят такива планове.

Александър Ненков отговори, че проблемът не е липса на пари, а липса на желание от страна на някои общини. В бюджета на МРРБ всяка година средно около 5 млн. лв. се заделят за това, посочи той. По думите му за някои общини обаче е по-изгодно да не правят общи устройствени планове, защото сега могат да си застрояват, да си правят изменения на плановете както искат, без да минават дългата процедура по изработването на общ устройствен план, без да минават през обществени обсъждания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ