Експерти: Пхенян работи по инфраструктурата на ядрения център Йонбен

Експерти: Пхенян работи по инфраструктурата на ядрения център Йонбен

Експерти: Пхенян работи по инфраструктурата на ядрения център Йонбен

Северна Корея продължава активното строителство по инфраструктурата на ядрения център Йонбен близо до Пхенян, съобщи специализираният сайт 38 North , като цитира базираната в САЩ изследователска група към университета Джонс Хопкинс.

Търговските спътникови снимки от 21 юни показват, че развитието на инфраструктурата в Йонбен продължава с бързи темпове, предава ТАСС. По всичко изглежда, че промените по системата за охлаждане на реактора за производство на плутоний с мощност 5 МВт са завършени, смятат експертите. Те подчертават, че е трудно да се определи дали площадката е в работно състояние, или не.

Според наблюденията на цялата територия на комплекса Йонбен се работи за изграждане на помощна инфраструктура, включително няколко сгради с неизвестно предназначение. Близо до експерименталния ядрен реактор е приключило строителството на голям инженерен център.

Работата в Йонбен не трябва да се разглежда в контекста на обещанието на Пхенян за спиране на ядрената програма, смятат експертите.

В центъра на полигона е разположен завод за обогатяване на уран и реакторът, построен през 1986 г. За година той може да произведе достатъчно материал за няколко ядрени заряда.

Американският президент Доналд Трамп и лидерът на Северна Корея Ким Чен Ин подписаха на 12 юни исторически документ, в който Пхенян се обяви за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров в замяна на гаранции за сигурност от страна на Вашингтон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ