Ердоган поиска „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти

Ердоган поиска „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти

Внезапен обрат на спешната среща между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган в Анкара снощи. Двамата проведоха разговор на четири очи и работна вечеря. Въпреки че в началото Ердоган заяви, че ще дойде в България в петък за разговори с лидерите на ЕС, в края на срещата се оказа, че това няма да се случи.

Причината за изненадващата промяна е нарасналото напрежение между Турция и Гърция. Поводът за това стана информация в турски медии за двама загинали мигранти при сблъсъците на границата между двете страни. Малко по-късно, обаче Гърция нарече тази информация „фалшива новина" и отрече да има убити хора.

 

 

Турският президент заяви, че страната му се отказва от сделката с ЕС да държи бежанци срещу 6 милиарда евро.

„Къде е справедливата подялба на товара, сами ли ще го поемем? Отпуснаха ли тези средства – не. Кого залъгвате? Ние не искаме тези пари. Турция ще работи и ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството ни”, заяви Ердоган. По думите му Турция вече е изхарчила над 40 млрд. евро за бежанците и е очаквала обещаните 6 млрд евро, отпуснати в рамките на една година. Ердоган обясни, че бежанците и мигрантите са свободни хора и могат да напуснат страната, в която се намират, за да отидат там, където искат. 

Борисов от своя страна благодари, че Турция спазва частта от споразумението с ЕС, касаеща българската граница.

„Ще работя много за добросъседство и разбирателство, да спасим тези жени и деца, които стоят по границата. И се надявам тези, които са далеч от този регион, когато се изказват, да видят първо изпълнили ли са своите задължения”, каза премиерът Борисов. 

 

 

След разговорите с българския премиер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял снощи и с германския канцлер Ангела Меркел.

В телефонен разговор между двамата Ердоган е поискал „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти. Разговорите идват в момент, в който хиляди мигранти са се струпали на гръцкотурската граница, отбелязват световните агенции.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ