Ердоган поиска „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти

Ердоган поиска „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти

Ердоган поиска „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти

Внезапен обрат на спешната среща между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган в Анкара снощи. Двамата проведоха разговор на четири очи и работна вечеря. Въпреки че в началото Ердоган заяви, че ще дойде в България в петък за разговори с лидерите на ЕС, в края на срещата се оказа, че това няма да се случи.

Причината за изненадващата промяна е нарасналото напрежение между Турция и Гърция. Поводът за това стана информация в турски медии за двама загинали мигранти при сблъсъците на границата между двете страни. Малко по-късно, обаче Гърция нарече тази информация „фалшива новина" и отрече да има убити хора.

 

 

Турският президент заяви, че страната му се отказва от сделката с ЕС да държи бежанци срещу 6 милиарда евро.

„Къде е справедливата подялба на товара, сами ли ще го поемем? Отпуснаха ли тези средства – не. Кого залъгвате? Ние не искаме тези пари. Турция ще работи и ще намери тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството ни”, заяви Ердоган. По думите му Турция вече е изхарчила над 40 млрд. евро за бежанците и е очаквала обещаните 6 млрд евро, отпуснати в рамките на една година. Ердоган обясни, че бежанците и мигрантите са свободни хора и могат да напуснат страната, в която се намират, за да отидат там, където искат. 

Борисов от своя страна благодари, че Турция спазва частта от споразумението с ЕС, касаеща българската граница.

„Ще работя много за добросъседство и разбирателство, да спасим тези жени и деца, които стоят по границата. И се надявам тези, които са далеч от този регион, когато се изказват, да видят първо изпълнили ли са своите задължения”, каза премиерът Борисов. 

 

 

След разговорите с българския премиер, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял снощи и с германския канцлер Ангела Меркел.

В телефонен разговор между двамата Ердоган е поискал „справедливо споделяне на бремето“ при приема на мигранти. Разговорите идват в момент, в който хиляди мигранти са се струпали на гръцкотурската граница, отбелязват световните агенции.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ