Ердоган призова турците в Германия да гласуват против Меркел

Ердоган призова турците в Германия да гласуват против Меркел

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Ангела Меркел е враг на Турция и призова сънародниците си с германско гражданство да гласуват против канцлерката на парламентарните избори на 24 септември, предаде Фрас прес.

Изявлението му показва растящото разделение между турския президент и германската канцлерка, която иска четвърти пореден мандат начело на правителството.

Връзките между Анкара и Берлин не спират да се влошават след неуспешния опит за държавен преврат през юли миналата година, който според Европа поставя началото на авторитарно президентско управление.

За турския президент, който зле приема критиките от Запада, Германия подхранва анти-турските настроения.

„Призовавам всички мои сънароднице: християндемократите, социалдемократите и зелените, всички те са врагове на Турция. Подкрепете партии, които не са врагове на Турция“, каза Ердоган в Истанбул.

„Призовавам да не се гласува за партиите, които показват агресивно и неуважително отношение към Турция и ги приканвам да дадат в урните урок на тези партии“, продължава той.

В Германия живее най-голямата турска диаспора и мненията на членовете й за Ердоган са силно разделени.

Социологическите проучвания сочат ясна победа за Меркел на изборите и призивите на Ердоган не би трябвало да имат никакво влияние върху гласуването.

На фона на агресивните изказвания на Ердоган напоследък, канцлерката обясни преди няколко дни, че няма да има разширяване на митническия съюз, нито задълбочаване на отношенията между Европа и Турция и с това предизвика гнева на Анкара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ