ЕС призовава Турция да търси широк национален консенсус

ЕС призовава Турция да търси широк национален консенсус

Турция трябва да търси възможно най-широк консенсус по своите промени в конституцията, имайки предвид близките резултати от гласуването на референдума. Това обяви късно снощи Европейската комисия в изявление, цитирано от агенция Ройтерс.

Според неофициални резултати от гласуването на референдума в неделя, 51,3 процента от турските избиратели са одобрили промени в конституцията, които ще дадат нови широки правомощия на президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва Ройтерс.

С оглед на близките резултати от референдума и важните последици от конституционните промени, ние също така призоваваме турските власти да търсят възможно най-широк национален консенсус при тяхното прилагане, се посочва в изявлението на Европейската комисия.

Като цитира съвместното изявление на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини и европейския комисар за разширяването Йоханес Хан, агенция Асошиейтед прес посочва, че лидерите на ЕС са реагирали предпазливо на резултата от турския референдум.

В изявлението се посочва още, че ЕС очаква доклада на международните наблюдатели за процеса на гласуване и за твърденията за нередности.

Юнкер, Могерини и Хан посочват, че конституционните промени и тяхното влизане в сила "ще бъдат оценени в светлината на задълженията на Турция като страна кандидат за членство в ЕС и като член на Съвета на Европа".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ