ЕТА се извини за "злото", което причинила

ЕТА се извини за злото, което причинила

ЕТА се извини за "злото", което причинила

Нелегалната баска организация ETA призна, че е причинила „зло“ по време на въоръжената борба за независимост на Страната на баските и поиска извинение от жертвите с декларация, публикувана тази сутрин в баския в. „Гара“.

„Причинихме много болка и непоправими щети. Искаме да покажем уважението ни към мъртвите, ранените и жертвите на акциите на ЕТА...Искрено съжаляваме“, се казва в изявлението, публикувано в навечерието на разпускането на групировката, която е убила над 800 души през десетилетията на битката й срещу Испанската държава.

"ETA, революционната социалистическа баска организация за национално освобождение, иска да признае с тази декларация причиненото зло от въоръжения си курс и да заяви ангажимента си за преодоляване на последиците от конфликта и за предотвратяване на неговото повторение", пише в документа.

Организацията, която често извършваше атентати срещу силите на реда и представители на властта, изразява съжаление за това, но иска специално извинение от невинните цивилни жертви в конфликта.

Извиняваме се на тези хора и техните семейства, заявяват от ЕТА, без да назовават по име испанската държава. Бившата сепаратистка организация призовава всички да признаят своята отговорност и грешки и обещава да работи за помирение.

Нелегалната организация е създадена по времето на диктатурата на Франциско Франко и се бори за независимост на териториите в Северна Испания и Югозападна Франция. През 2011 г. тя се отказа от въоръжената борба, но властите в Испания и Франция продължават да преследват членовете й. 

Според няколко източника се очаква в първия уикенд на май тя да обяви и формално разпускането си на форум във френската част на Страната на баските.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ