Facebook: Руски тролове са купували политическа реклама по изборите в САЩ

Facebook: Руски тролове са купували политическа реклама по изборите в САЩ

Facebook: Руски тролове са купували политическа реклама по изборите в САЩ

Политическа реклама за десетки хиляди долари е купувана във Facebook в  продължение на почти 2 години през фалшиви акаунти, вероятно свързани с Русия, разкриха шефовете на социалната мрежа.

Facebook е съобщила изводите си на американските власти, които разследват възможната намеса на Русия в президентските избори в САЩ, се казва в изявление на сайта на компанията, цитирано от Би Би Си.

„Вашингтон пост“ напомня, че още през януари тази година спецслужбите в САЩ твърдяха, че Русия е помогнала на Доналд Тръмп да победи на изборите, включително чрез разпространяването на лъжлива информация в социалните мрежи, чиято цел е била да влияе на общественото мнение.

Русия упорито отрича този факт, отбелязва руската секция на Би Би Си.

„Възниква въпросът съществува ли връзка между опитите на Русия (да повлияе на американските избори) и тези купени публикации във Facebook. Това са сериозни оплаквания и ние анализирахме цяла поредица от действия на нашата платформа, за да разберем какво се е случило", пише директорът по сигурността на социалната мрежа Алекс Стеймос.

В резултат на анализа на сделките за купуване на рекламна площ станало ясно, че от юни 2015 до май 2017 г. около 100 хил. долара да платени  за около 3000 съобщения, свързани с 470 фалшиви акаунта и страници.

"Нашите анализатори смятат, че тези акаунти и страници са свързани помежду си и се управляват от Русия“,  казва Стеймос. Повечето публикации нямали конкретни препратки към президентските избори или кандидати. Темите обаче били свързани с теми като разрешението за носене на оръжие, опасенията за политиката към имигрантите, правата на сексуалните малцинства и расовата дискриминация.

"Имаме всички основания да смятаме, че някои от акаунтите са пряко  свързани с тролската фабрика в Санкт Петербург, която нарича себе си Агенция за проучване на интернет, но не можем да получим независимо потвърждение на съмненията ни“, казва един от шефовете на Facebook, цитиран от „Вашингтон пост“.

Подобни действия нарушават правилата в социалната мрежа и всички открити фейк публикации са били блокирани. Facebook обаче отказа да оповести съдържанието на рекламните съобщения и данните на потребителите, които са ги публикували, като се позова на политиката си за поверителност и на федералния закон.

Експертите отбелязват, че 100 000 долара не са голяма сума в мащабите на цената на цялата кампания, но фактът, че руски структури са разпространявали политически сигнали, подсказва, че ги е консултирал някой от САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ