Фалшива информация в Туитър повиши напрежението в германската управляваща коалиция

Фалшива информация в Туитър повиши напрежението в германската управляваща коалиция

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС) побърза да отрече появилата се в Туитър информация, че планира да сложи край на дългогодишната дясна коалиция с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Заместник-председателят на парламентарната група на ХСС в Бундестага Ханс Михелбах заяви, че новините, които се появиха в социалната мрежа, са „пълни глупости“ и подчерта, че партията му иска да запази своя съюз с ХДС и да съхрани коалицията.

Дотук се стигна, след като по-рано в профил в Туитър, за който се смяташе, че принадлежи на медията „Хесишер рундфунк", излезе с информация, че германският вътрешен министър и лидер на ХСС Хорст Зеехофер е обявил края на дясната коалиция във вътрешнопартийно съобщение.

Броени минути по-късно от медията потвърдиха, че става въпрос за фалшив профил.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт заяви, че има признаци, че съобщението в Туитър е дело на автор от сатиричното издание „Титаник“.

Дотук се стигна, след конфронтация между коалиционните партньори по отношение на германската миграционна политика. Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е предложил всички мигранти, които вече са се регистрирали като бежанци в други страни от ЕС, да бъдат връщани обратно. Меркел е против предложението, защото вярва, че въпросите за миграцията трябва да бъдат решавани на общоевропейско ниво.

Другият коалиционен партньор на Меркел - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заяви, че застава зад ХДС и че спорът между двете партии трябва да бъде разрешен възможно най-бързо.

„Няма да позволим паниката на регионалното правителство на ХСС да държи Германия и Европа за заложници“, заяви лидерът на ГСДП Андреа Налес.

„Управлението на нашата страна не е епизод от "Игра на тронове", а много сериозен въпрос. Замесените страни не трябва да забравят това.“, добави германският финансов министър Олаф Шолц.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ