Филип Станев: Кандидатът за премиер на ИТН не е политик, но е разпознаваемо лице

Филип Станев: Кандидатът за премиер на ИТН не е политик, но е разпознаваемо лице

Филип Станев: Кандидатът за премиер на ИТН не е политик, но е разпознаваемо лице

В момента, в който президентът ни връчи мандата, ще стане ясно предложението ни за премиер. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на ИТН Филип Станев.

Той обясни, че предложението е ясно и че то отговаря изцяло на това, което искат да направят в политиката: „Човек с качествено образование, с добър морал, с експертиза, с всичко онова, за да бъде различен от премиера Бойко Борисов“.

Депутатът посочи, че в преки политически действия техният кандидат досега не е влизал, но е разпознаваемо лице. Съставът на кабинета също е готов.

Той коментира и политическото напрежение между партията на Слави Трифонов „Демократична България“ и коалицията на Мая Манолова.

 „От „Има такъв народ“ нямаме отговор защо от „Демократична България“ реагираха с тази декларация в в парламента за състава на бъдещия кабинет“,  каза Станев .

„Защо го направиха? Какво се промени? Защо едно говорихме на тези консултации с политическото им ръководство? Защо нашите експерти се срещнаха и разбраха по основните теми? Какво се случи, че излезе тази декларация? Какви бяха тези декларации и властови претенции? Какви бяха тези претенции за министерски постове? При положение, че г-н Христо Иванов декларира, че няма да има такива претенции. Нямаме отговор на това“, заяви Станев.

Според зам.-председателя на ПГ на ИТН се е оказало, че предложените от „Демократична България“ трима министри от служебния парламент не са „ангелоподобния образ“, който им е изграден.

Става въпрос за финансовия министър Асен Василиев и колегите му с ресори „икономика“ и „образование“ – Кирил Петков и Николай Денков. По-рано от ИТН поканиха именно тези трима служебни министри да се присъединят към техния проект-кабинет, но те отказаха.

Вчера в парламента от партията на Слави Трифонов обвиниха Василев в кражба на интелектуална собственост и намекнаха за конфликт на интереси при Петков.

„Оказа се, че те имат проблеми в своето професионално минало. Някои от тях имат проблеми и със закона. Разбрахме го навреме. Странно е защо тези министри са толкова фаворизирани, при положение, че те не са съвсем ОК с това, което са извършвали през годините. Вчера Асен Василев каза пред медиите, че си бил спечелил делата в Ню Йорк. Ама, ние говорим за делата в Лондон и говорим за извънсъдебно споразумение – такова се постига, когато признаваш, че си виновен и не желаеш да понесеш реална наказателна отговорност“, каза Станев.

Вчера Асен Василев заяви, че от ИТН три пъти са го канили за министър, преди да решат, че е „проблемен“. Според Василев се вижда една много дълга ръка на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов.

Василев от своя страна каза, че не са предлагали три пъти на Асен Василев да се присъедини към техния кабинет, а са водили три разговора – с едно предложение.

„Няма я дългата ръка на ДПС при нас, има я дългата ръка на английското правосъдие към г-н Асен Василев“, посочи Станев.

Той уточни, че от партията на Слави Трифонов не са сядали на маса за преговори с ДПС, а само са ги запознали с техните идеи и приоритети. „Експертни срещи нямаше с ДПС. Диалогът продължи само с хората на Христо Иванов и Мая Манолова за конкретни политики и съставяне на кабинет", каза още депутатът от ИТН.

Депутатът от партията на Слави Трифонов заяви още, че не търсят подкрепа от ДПС, защото по време на преговорите не са имали допирни точки по важни за тях теми.

Той категоричен, че ИТН  няма да подпишат коалиционно споразумение с нито една партия и че остават отворени за преговори с представителите на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

„Ако ДБ искат да направят така, че моделът „ГЕРБ“ да го няма, трябва да подкрепят нашия кабинет, а не да правят някакви странни декларации, да си говорим за горещи политически страсти, вместо да работим практично“, добави той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ