Финалните текстове на коалиционното споразумение са готови

Финалните текстове на коалиционното споразумение са готови

Финалните текстове на коалиционното споразумение са готови

До края на петъчния ден ще има коалиционно споразумение. Това прогнозира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев след лидерска среща между четирите партии, които водят преговори за подписване на коалиционно споразумение. Днес лидерите на ПП, БСП, ИТН и ДБ отново се събраха за преговори в Огледалната зала в Народното събрание. 

"Целта на това заседание беше да се изчистят последните неща по законодателната програма в споразумението. Финалните текстове на коалиционното споразумение са готови, така че се надяваме утре до края на деня на коалиционно споразумение", уточни Василев. 

Асен Василев, Кирил Петков и Корнелия Нинова увериха, че всичко по спорните текстове е "изчистено". Имаме "Да" и от "Има такъв народ", те бяха също на срещата, уточни Василев.

"Ние имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но всичко е решено и е разположено в бюджетирането за догодина", поясни лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова. Тя уточни, че утре в 13.00 ч. ще има присъствено заседание на Националния съвет на БСП и след като коалиционното споразумение получи одобрение, тогава ще го обявят официално. 

"Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите 4 години и днешният разговор потвърди, че това скоро ще е факт. Това, което въведохме като коалиционна култура е комуникацията да е непрекъсната. Не правим специални срещи само за едно или друго. Просто днес се събрахме заедно, за да изчистим последните текстове по законодателната промяна. Хубавото в този формат на коалиционните партньори, че комуникацията тече непрекъснато. Ние ще се координираме от тук нататък много тясно, за да имаме едно работещо правителство", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

"Няма абсолютно никаква драма, от моя гледна точка. Имаше да се изчистят формулировки по текстовете, в абсолютно работен формат", уточни  председател на ПГ "Демократична България" Христо Иванов. Според него процесът не се бави или буксува. На въпрос дали Борислав Сандов ще е техен вицепремиер, Иванов каза, че това ще стане ясно, когато мандатоносителят обяви състава на Министерския съвет. 

По думите му, на лидерската среща не са уточнявали дата за подписването на споразумението. Той посочи, че не са променяли съгласието, че подписването ще бъде поотделно - всяка формация с ПП. 

"Срещата мина много конструктивно, успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че, няма никакви проблеми. Всяка една страна трябваше внимателно да преразгледа споразумението. Всеки си слага подписа, всеки иска да бъде спокоен, всеки иска нещата да вървят нормално и да има и желания от всички диалог. Затова беше тази среща", каза зам.-председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" по повод на лидерската среща за коалиционното споразумение за бъдещо управление, която се проведе тази сутрин. 

Тя потвърди, че Слави Трифонов ще подпише споразумението, но не можа да уточни дали подписването ще бъде двустранно или общо за всички. Митева заяви, че не са обсъждани с нея и не знае кои са персоналните предложения, нито кои са имената от квотата на ИТН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ