Финансовата комисия заседава извънредно за бюджетите на НЗОК и ДОО

Финансовата комисия заседава извънредно за бюджетите на НЗОК и ДОО

Финансовата комисия заседава извънредно за бюджетите на НЗОК и ДОО

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание ще заседава извънредно, за да обсъди за второ гласуване законопроектите за промени в бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. Те бяха приети от депутатите на първо четене в пленарната зала на 26-и август. Вчера беше крайният срок за внасяне на предложения от парламентарните групи за промени в текстовете между първо и второ четене на двата проекта, предава БНР. 

Актуализацията осигурява 134 милиона лева за Здравната каса, като ключови са 120 млн. от тях. Те са предназначени за посрещане на covid вълната и се предвижда да бъде разпределяни от Надзорния съвет на Касата.

Друго предложение е магистър-фармацефтите, работещи на първа линия в аптеките на болничните заведения, също да получават допълнително възнаграждение в размер на 600 лева.

Най-разнообразни са идеите на депутатите за промени в размерите на пенсиите. От БСП искат преизчисляването им на базата на осигурителен доход от 2018 година и то - ако е по-благоприятно за пенсионерите. ГЕРБ-СДС предлага добавка от 100 лева за всички пенсионери. ДПС предлага добавката да е 120 лева, а от ИБГНИ предлагат тя да остане 50 лева. 

Ето какво гласят приетите промени на първо четене в актуализацията на бюджета на НЗОК

В актуализацията на бюджета на Здравната каса се предвиждат постъпления от здравноосигурителни приходи от 134 500 000 лв., в т.ч от здравноосигурителни вноски - 105 000 000 лв., трансфери от здравното министерство - 29 500 000 лв.

В разходната част се предлага да бъдат допълнително разпределени 10 000 000 лв. за издръжка на административни дейности, като с тези пари ще бъде обезпечено финансирането на сключените от НЗОК договори за предоставяне на услуги за поддръжка на електронните системи за сигурност в обектите на касата, и др.

В частта "Здравноосигурителни разходи" са заложени 120 465 000 лв., които ще бъдат разпределени за извънболнична първична медицинска помощ, дентална помощ, медикодиагностична дейност, медицински изделия, лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания, за поставяне на ваксини срещу Ковид-19 на здравноосигурени лица /до 14 млн. лв./ и др.

Предлага се допълнителните средства в условията на усложнена епидемична обстановка да бъдат разпределяни по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Резервът, вкл. за неотложни и непредвидени разходи, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и от трансферите за здравно осигуряване от другите бюджети, и е в размер на 4 035 000 лв.

Заложени са средства от 2 500 000 лв. за изпълнение на дейностите по здравни грижи, осъществявани в домашни условия.

Предвижда се удължаване на срока за заплащането на помощните средства, медицинските изделия за хората с увреждания по сегашния ред до 31 декември т.г., като се запазва и размерът на стойността им.

Разходите на НЗОК за борба с ковидпандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лв. Предвидените разходи за борба с пандемията през тази година са общо три милиарда лева, се посочва в доклада на ресорните комисии. 

Ето какво гласят приетата на първо четене актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване /ДОО/ за 2021 г. 

С предложените от служебното правителство промени се гарантира, че всички около 2 млн. и 80 хиляди пенсионери ще получат увеличение на дохода си средно с 64 лева. Общо допълнителните разходи за 2021 г. за пенсии възлизат на 353 млн. лева.

Предвижда се увеличение на тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1,2 на 1,35 на сто, считано от 1 октомври 2021 г., което е увеличение с 12,5 процента.

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях се повишава от 1440 лв. на 1500 лв.

Предвижда се увеличение на пенсията за старост от 148,71 лева на 170 лева месечно от 1 октомври. Това ще доведе до ръст от 14,3 на сто на всички пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на съответните добавки, изчислявани от размера на социалната пенсия за старост. Предвидени са и средства за увеличаване на вдовишките добавки.

В законопроекта са предвидени и необходимите средства от 104 млн. лева за изплащане на допълнителната сума към пенсиите за м. септември от 50 лева. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ