Франция е готова за "техническа отсрочка" на Брекзит, но за не повече от няколко дни

Франция е готова за техническа отсрочка на Брекзит, но за не повече от няколко дни

Франция е готова за "техническа отсрочка" на Брекзит, но за не повече от няколко дни

Франция е склонна да предостави на Великобритания "техническа отсрочка" на Брекзит, но за не повече от няколко дни, заяви вчера френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес.

"В края на седмицата ще видим дали е оправдано предоставянето на чисто техническа отсрочка, за да може британският парламент да завърши парламентарната процедура" по Брекзит, заяви Дьо Моншален в Сената. "Извън тази перспектива, евентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено", добави тя.

По-рано вчера британските депутати на второ четене подкрепиха споразумението за Брекзит, постигнато между британския премиер и 27-те на 17 октомври. Веднага след това обаче те отхвърлиха внесената от правителството "програмна поправка", предвиждаща само 3 дни за обсъждане и гласуване на 115-страничния документ, което компрометира шансовете за Брекзит със сделка на 31 октомври. След втория вот, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че кабинетът му временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзит докато ЕС вземе решение за отлагане на датата на развода.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви снощи, че започва консултации с лидерите на страните от ЕС и ще им препоръча да приемат нова дата за оттеглянето на Великобритания от съюза, което вече беше отлагано два пъти, от първоначалната дата 29 март на 12 април и след това на 31 октомври.

"След решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане", написа Туск в Туитър. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха, предаде БТА.

За днес е насрочена среща на посланиците на страните членки в ЕС, за да се обсъди тази препоръка, заяви един от тях пред АФП. Но решение няма да бъде взето още днес, предупреди той. Става въпрос само да се провери дали всички страни членки споделят същия анализ на ситуацията и да се види дали ново отлагане е оправдано, обясни той.

В събота Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит с три месеца, до 31 януари 2020 година. Доналд Туск препоръча да се отговори положително на тази молба, но ЕС може да предложи друг срок, отбелязва агенцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ