Франция и Германия не признават независима Каталуня. Корсика я приветства

Франция и Германия не признават независима Каталуня. Корсика я приветства

Франция и Германия не признават независима Каталуня. Корсика я приветства

Франция и Германия не признават декларацията за независимост, приета от парламента в Каталуня. За разлика от тях Корсика, в която от десетилетия има силни сепаратистки нагласи, поздрави „раждането на Република Каталуня“.

Конституцията на Испания трябва да бъде спазвана.  Въпросът за Каталуня трябва да се разглежда в рамката на върховенството на закона. Затова Франция не признава  каталунската декларация за независимост, заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес.

Германия отказва да признае декларацията за независимост и подкрепя напълно правителството в Мадрид, заяви и говорител на канцлерката Ангела Меркел, цитиран от Ройтерс.

Говорителят Щефан Зайберт заяви, че Берлин подкрепя „ясната“ позиция на Рахой, чиято цел е да възстанови реда и спокойствието. Надяваме се всички замесени да използват пътя на диалога и деескалацията, добави той.

В същото време председателят на парламента на Корсика Жен Ги Таламони приветства „раждането на Република Каталуня“ и изрази солидарност в регионалното правителство.

Испанското правителство показа „безразсъдна непримиримост“, която го доведе до отнемането на каталунската автономия и нейното демократично правителство, заявява корсиканският националист. Каталунският парламент отказа да бъде ограничена демокрацията и да бъде унижен неговия народ, продължава Таламони и призовава европейските демокрации да подкрепят „хората, които само чакат да упражнят свободно своите изконни и неотменими права“.

Корсика, където стремежите за автономия продължават вече над 40 години, наблюдаваше внимателно референдума в Каталуня и кризата между Барселона и Мадрид. Местният сепаратистки Фронт за корсиканско национално освобождение „22 октомври“ призова избирателите да го подкрепят на местните избори на 3 и 10 декември 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ