Франция и Германия засега не чуват призивите за затягане на санкциите срещу Русия

Франция и Германия засега не чуват призивите за затягане на санкциите срещу Русия

Франция и Германия засега не чуват призивите за затягане на санкциите срещу Русия

Франция и Германия не са съгласни с появилите се призиви за затягане на санкциите срещу Русия на фона на инцидента в Керченския проток, предава РИА Новости, цитирайки дипломатически източник в Брюксел.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи, Федерика Могерини изрази загриженост относно развитието на положението в Керченския пролив и призова за адекватни действия "в координация с международните партньори". Тя призова всички да "упражнят максимална сдържаност и незабавно да намалят ескалацията на ситуацията", както и "незабавно да бъдат освободени заловените кораби и техния екипаж", пише още изданието.

"Изявлението на Могерини идва 3 дни след предложението на Полша за нови санкции срещу Русия, но редица държави-членки на ЕС, включително Франция и Германия, смятат, че на този етап е прибързано налагането на нови ограничителни мерки за Русия", казва още източникът на агенцията. Според него обаче това не означава, че Европейският съюз е решил да не налага санкции срещу Русия заради този инцидент.

Вестник "Велт" също посочва, че Берлин и Париж са се противопоставили на засилване на санкциите срещу Русия, цитирайки източници в ЕС. От френското министерство на външните работи обаче не дадоха коментар по тази информация.

На 25 ноември сутринта кораби на украинския военноморски сили "Бердянск", "Никопол" и "Яна Капу" нарушиха държавната морска граница на Русия маневрирайки няколко часа в руски териториялни води, без да реагират на предупрежденията руските катери и кораби, пише РИА Новости. Съдовете бяха задържани. На борда е имало 24 украински военни, включително офицерите от Службата за сигурност на Украйна, които според Центъра за връзки с обществеността на Федерална служба за сигурност на Русия, са координирали провокацията.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че руските гранични служители са изпълнявали задължението си да защитават държавната граница и нарече ситуацията предварително подготвената провокация, която украинският президент Порошенко използва като претекст за въвеждането на извънредно положение в Украйна в навечерието на президентските избори. Путин критикува и поведението на Запада спрямо Украйна като заяви саркастично "Имам чувството, че Украйна поиска да получава деца на закуска, и това ще й осигурят!" 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ