Франция слага край на изкопаемите горива

Франция слага край на изкопаемите горива

Франция слага край на изкопаемите горива

Националното събрание на Франция гласува ключов член от проектозакона на закона на "Юло" за спиране на производството на изкопаеми горива до 2040 година. Обстановката, в която стана вотът, понякога бе далеч от "консенсуса", искан от министъра на екологичния и солидарен преход Никола Юло, информира сайтът romandie.com, позовавайки се на Франс прес.

След 01:00 часа местно време, в края на разгорещени дебати, депутатите утвърдиха член 1, който предвижда, че след окончателното му приемане от парламента до края на 2017 година, няма да могат да се издават нови разрешителни за разработване на находища на въглеводороди - течни и или газови. А действащите в момента концесии за експлоатация на находища няма да се обновява след 2040 година.

Текстът цели да претвори на дело обещанието на президента Еманюел Макрон "Франция да излезе от изкопаемите източници на енергия" (петрол, газ, въглища).

"Климатичните промени не признават географски граници и не могат да търпят политически разногласия, защото имаме много малко време, за да се обърне тенденцията", заяви Юло при откриването на дебатите вчера следобед.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ