Френски посланик: Австралия се държа детински за сделката със САЩ

Френски посланик: Австралия се държа детински за сделката със САЩ

Френски посланик: Австралия се държа детински за сделката със САЩ

Твърдението на Австралия, че не е могла да информира Франция за своите строго секретни преговори със САЩ и Великобритания за изграждане на ядрени подводници е „детинско“. Това заяви френският посланик в Канбера, цитиран от „Ройтерс“.

През септември островната държава се изтегли от споразумение за 40 млрд. долара с френската Naval Group за изграждане на конвенционални подводници, като вместо това ще построи поне осем плавателни съдове с ядрено задвижване в тристранно партньорство за сигурност с Великобритания и САЩ. Разтрогването на сделката ядоса Париж.

Австралийският премиер Скот Морисън обясни, че не е могъл да разкрие за дискусиите, докато не бъде постигната действителна сделка.

Според посланик Жан-Пиер Тебо, който бе привикан обратно в страната си по заръка на президента Еманюел Макрон заради случая, Франция е близък партньор по сигурността на Австралия, Великобритания и САЩ и е могло да ѝ бъде доверена подобна информация.

„Детинско е да се каже, че е било невъзможно консултиране с Франция“, коментира Тебо пред радио ABC, като добави че американският президент Джо Байдън и държавният секретар Антъни Блинкън казали, че въпросът би могъл да се реши по-добре.

„Те официално заявиха, че нещата трябваше да се направят по различен начин. Трябваше да има консултации“, обясни посланикът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ