Френският министър на отбраната отложи разговор с Великобритания

Френският министър на отбраната отложи разговор с Великобритания

Френският министър на отбраната отложи разговор с Великобритания

Френският министър на отбраната отложи разговори с нейния британски колега на фона на недоволството от подписването на пакт между Австралия, Великобритания и САЩ.

Париж негодува от присъединяването на Австралия в споразумението „Аукус“ за предоставяне на технологии и възможност за разполагане на атомни подводници. Причината е, че заради тази сделка Канбера се оттегли от първоначално постигнатото съгласие за строене на подводници с конвенционално задвижване на стойност 66 млрд. долара във Франция.

Макар че британският премиер Борис Джонсън побърза да успокои Париж, че няма за какво да се тревожи, насрочената за тази седмица среща между Флоранс Парли и британския министър на отбраната Бен Уолъс в Лондон е отложена, пише „Би Би Си“.

„Много приятелски отношения“

Външният министър на Великобритания, Джеймс Клевърли, коментира, че „всички двустранни отношения преминават през периоди на напрежение“. Той няма съмнение, че в крайна сметка ситуацията с Франция ще се изглади.

По думите му пактът с Австралия и САЩ има за цел да „укрепи и задълбочи“ отношенията с двама дългогодишни партньори в отбраната и да подкрепи високотехнологични производствени компании в Обединеното кралство.

Споразумението „Аукус“ се разглежда като усилие да се противодейства на влиянието на Китай в спорните води на Южнокитайско море, но доведе до прекратяването на мултимилиардна сделка, подписана от Австралия през 2016 г. за изграждане на 12 конвенционални подводници. Жан Ив Льо Дриан, френският външен министър, описа оттеглянето като „нож в гърба“, а в края на миналата седмица по искане на президента Еманюел Макрон за обсъждане бяха привикани френските посланици във Вашингтон и Канбера.

За Борис Джонсън между Великобритания и Франция има „много приятелски отношения“. „Любовта ни към Франция е неизкоренима“, заяви той пред репортери.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ