Галъп: БСП изпреварва ГЕРБ

Галъп: БСП изпреварва ГЕРБ

Галъп: БСП изпреварва ГЕРБ

Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1. Сред твърдо решилите да гласуват за политическа сила или кандидат, 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували 28,3%, за Обединените патриоти – 11,9%, за ДПС - 8,2%, за партията на Веселин Марешки "ВОЛЯ" – 7,4% и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 4,3%. Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата.   Това показват данни от социологическо проучване на Галъп интернешънъл, извършено в периода от 27 февруари до 5 март.*

Друго изследване от вчера на "Институт за модерна политика", проведено в периода 4-6 март 2017 г. сред 827 респонденти от цялата страна, отчита като шеста парламентарна сила Коалиция "АБВ - "Движение 21", с 4,1% подкрепа. В проучването на "Галъп" регистрираната подкрепа за тази формация е 2,6%, следвана от „Да, България“ с 2,3%, Нова република с 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях се откроява ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи.  

„ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите”, посочват социолозите от "Галъп".

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци.

2,8% от твърдо решилите  да гласуват биха гласували с „Не подкрепям никого”. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат, припомнят от Галъп.  

***

*Данните са регистрирани по метода "лице в лице" сред 1003 души от 27 февруари до 5 март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ