Георги Гьоков: Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията

Георги Гьоков: Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията

Георги Гьоков: Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията

Доходите у нас са увеличени толкова, че компенсират инфлацията. Това заяви в ефира на Нова телевизия социалният министър Георги Гьоков.

"В голяма степен хората са прави. За съжаление нещата в България стават бавно. Президентът е прав, че времето изтича. Но когато правим бързо нещата, понякога бъркаме. Така в пенсионната система направихме доста грешки. Към правителството има огромни очаквания и то се опитва да отговори на тях. Приемаме критиките, но трябва да се отчитат и усилията, които се правят от това правителство, включително в социалната сфера. Създадохме огромни очаквания в обществото, трябва да ги изпълняваме. Критиката в известна степен е основателна", заяви Гьоков.

Той призна, че инфлацията е сериозен проблем. "За 2021 средногодишната инфлация е 2,9%. Това са статистически данни, не съм ги измислил аз. Доходите са увеличени толкова, че компенсират инфлацията. Дори ако вземем и максимално споменатата от 9,1%, която е инфлация през януари 2022 година спрямо януари 2021 г., пенсиите са средно увеличени с 12,8%, минималната работна заплата ще се вдигне с повече от 9,8%", обяснява социалният министър.

Евентуалната актуализация на Държавния бюджет в средата на годината би компенсирала скока на цените и високата инфлация, смята още Георги Гьоков. 

"Не случайно пенсиите се актуализират спрямо инфлацията, като се взема средногодишната през предходната година. Ние сега компенсираме 2021 г. Хубавото на този бюджет е, че правителството предвижда да бъде актуализиран в средата на годината. Надявам се да бъде отчетена и инфлацията през тази година и да се вдигнат всички социални плащания. Мисля, че икономиката ни няма да е все в такава рецесия, ще има икономически подем. Битката с бедността преминава с развитие на икономиката. Като министър на труда и социалната политика не мога да кажа "не" на всички, които искат увеличаване на доходите. Финансовият министър трябва да каже чрез този бюджет какви са възможностите", каза Гьоков. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ