ГЕРБ иска проверка има ли пробив при работа със секретна информация в президентството

ГЕРБ иска проверка има ли пробив при работа със секретна информация в президентството

ГЕРБ иска проверка има ли пробив при работа със секретна информация в президентството

ГЕРБ иска спецслужбите да проверят има ли пробив при работа със секретна информация в президентството. Депутати от управляващата партия са сезирали вчера главния прокурор и председателите на ДАНС и ДИКСИ да установят дали в администрацията на президента се спазва законът за класифицираната информация, има ли нарушения, съобщиха в кулоарите на парламента Антон Тодоров и Христо Гаджев.

Конкретният повод е шифрограма с гриф "секретно"/предпоследна степен преди "строго секретно"/от 26 февруари 2017 г., която двамата депутати са прочели като членове на временната комисия за проверка на процедурата за новите изтребители, разкриха самите те.

Шифрограмата е от посолството на САЩ и съобщава за проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев с представители на корпорацията-производител на американските изтребители Ф-16. Грамата е била изпратена от дирекция "Сигурност" на МВнР до министри, зам.-министри и до министъра на отбраната. На първо място обаче фигурира началникът на кабинета на Румен Радев - Иво Христов, отбеляза Антон Тодоров.

Проблемът е, че началникът на президентския кабинет никога не е кандидатствал за допуск до класифицирана информация, за което има писмен отговор от Комисията за достъп до секретна информация, поясниха Тодоров и Гаджев.

Поискали сме органите, предвид и на особено чувствителната тема - разговорите с корпорацията-производител, да установят дали един човек, отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този секретен документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация по тази изключително чувствителна тема, подчерта Антон Тодоров, цитиран от БТА.

Не знаем дали това е единственият такъв документ, изпращан с гриф до началника на кабинета на президента, но проблемът е в двете хипотези, които възникват, добави Христо Гаджев. Или документите са четени и съответно има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме неинформиран президент т.е. до него тези документи не са стигнали, разясни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ