ГЕРБ приветства президента за отстояването на позицията на България за СЕТА

ГЕРБ приветства президента за отстояването на позицията на България за СЕТА

ГЕРБ приветства президента за отстояването на позицията на България за СЕТА

Приветствам президента Румен Радев, че отстояваше държавническа позиция за търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и не наложи вето. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев на пресконференция в централата на ГЕРБ в София.

Оценяваме високо действията на държавния глава, който не си позволи страната ни да излъчи противоречив сигнал, когато става въпрос за много важни и на национално, и на европейски ниво въпроси, въпреки натиска от политическата сила, която го е издигнала, допълни евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел. Според нея се откроява разрез между поведението на Румен Радев и силата, която го е издигнала.

„Българската делегация и Радев можеха да направят изявление и да кажат, че искаме да заменим думата „приветства”, например с „отбелязва”, много често това се прави, когато не искаш да приветстваш нещо. Явно е надделяло държавническото отношение”, коментира Ковачев.

От ГЕРБ призоваха България да продължи да излъчва сигнали, които не водят до объркване на хората и до противоречия. Надяваме се, че българските политици няма да говорят едно в Брюксел, а когато са в България и в предизборна ситуация, да говорят друго, заявиха от партията.

Европейският парламент одобри през февруари спорното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Депутатите подкрепиха сделката с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се. Одобрение от парламента позволява временното прилагане на икономическото и търговско споразумение още през настоящия месец. За да бъде изцяло и окончателно приложено, споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички, общо 38 държавни и регионални парламента в ЕС, но ратификацията от Европейския парламент ще позволи договорът да се прилага временно в голямата си част. Страната ни изрази подкрепа за споразумението. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ