Германците избират парламент с двоен вот

Германците избират парламент с двоен вот

Германците избират парламент с двоен вот

Германците избират в неделя нов парламент. Изборите се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален принцип, предадоха световните агенции. Всеки от 61,5-те милиона избиратели разполага с два гласа, за да избере депутатите в Бундестага (долната камара на парламента), предаде Франс прес.

Минималният брой на местата в Бундестага трябва да е 598 души. Половината от местата отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5%. Другата половина от местата са за кандидати избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50% или не. Но точният брой на депутатите става известен след всеки парламентарен вот.

В досегашния Бундестаг имаше общо 613 депутати. Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия. Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва АФП.

Вторият глас, даден за партийна листа, е от голямо значение. Резултатът на всяка партия във всяка германска провинция, ще определи до голяма степен броят на депутатите, влизащи в крайна сметка в Бундестага, като този брой се определя чрез сложни калкулации. Ако една партия получи например в дадена провинция (или в крайна сметка в национален план) 30% от гласовете при пропорционалния вот, то тя ще има право със сигурност на 30% от всички отпуснати й места. Ако броят на депутатите, избрани с пряк вот се окаже под този праг от 30%, тогава се допълва с кандидати от регионалните листи. Ако обаче броят е по-висок от пропорционалния резултат (което е все по-чест случай за двете най-големи партии - консерваторите и социалдемократите), тези преки допълнителни места остават и увеличават механично общия брой на депутатите в Бундестага.

В този случай Конституционният съд наложи ребалансиране на силите под формата на предоставяне на допълнителни места и на други малки партии, за да се запази пропорционалното измерение на вота. Това в крайна сметка води до набъбване на броя на депутатите в Бундестага и според прогнозите този път той може да достигне 700 депутати. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Избирателната система е такава, че да изключва прекалено малките партии от парламента, отбелязва ДПА. Като резултат от това една партия трябва да прехвърли прага от 5% от националния вот или да победи в три избирателни окръга, допълва ТАСС. Бариерата от 5% не е в сила за партиите, представляващи националните малцинства.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство ще е неизбежно коалиция, отбелязва АП.

Изборният ден в неделя започва в 8.00 ч. сутринта местно време и приключва в 18.00 ч. вечерта местно време.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че консервативният блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел ще получи 36%. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще получи 21,5%; Алтернатива за Германия, определяна като популистка и антиимигрантска, ще получи 11%; либералите от Свободната демократическа партия (СвДП) - 10%, Левите - 8,5%, а Зелените - 8%.

На изборите през 2013 г. 24,3% от избирателите пратиха бюлетините си по пощата. Очаква се рекордът в тази насока да бъде подобрен. В настоящите избори взимат участие 4800 кандидати. От тях 29% са жени. Средната възраст на кандидатите е 47 години, като най-младият е 18-годишен, а най-възрастният е 89-годишна немска актриса и общественичка, авторка на детски и кулинарни книги и политически деец Барбара Рютинг, допълва ТАСС.

В изборите участват 42 партии, като 16 от тях участват за първи път. Сред партиите-новобранците са Съюз за въвеждане на основен базисен доход, партията Немски център и Партията на промяната, на вегетарианците и на веганите. От тези общо 42 партии само четири бяха представени в досегашния парламент и това са ХСС/ХДС, ГСПД, Левите и Съюз 90/Зелени, обединила преди повече от 20 години двете отделни партии - Съюз 90 и Зелени.

Кандидатите за изборите могат да бъдат издигани от партии или да бъдат независими. Във втория случай независимият кандидат трябва да представи 200 подписа в своя поддръжка.

Досега в Германия е имало само три пъти предсрочни избори - 1972 г., 1983 г. и 2005 г., допълва ТАСС. Изборите по принцип се произвеждат на четири години и датата се определя от президента.

В неделя жителите на столицата ще съчетаят гласуването на парламентарните избори с традиционния берлински маратон и с гласуване в референдум за съдбата на берлинското летище Тегел - дали то да продължи да работи паралелно с новостроящо се летище или да преустанови работа, припомнят ДПА и АФП.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ